Vektnedgang og livsstilsendring har holdt sykdommen i sjakk

– At jeg klarte å gå ned 14 kilo og samtidig legge om livsstilen min er nok hovedgrunnen til at de kunne operere meg for prostatakreft i april, sier Nils- Erik Jacobsen (65) fra Sande. Han har trent regelmessig på Drammen EasyLife Senter etter at han ble med på et seniorkurs som fysioterapeut Ritva Bakken hadde i august i fjor.

Han mener at dersom han hadde vært så overvektig og i så dårlig form som han var før han startet på seniorkurset på Drammen EasyLife Senter, så ville de neppe våget å operere ham.

– Jeg har hatt prostatakreft i fem år, og som en bivirkning av alle medisine- ne jeg måtte ta gikk jeg opp i vekt og kom inn i en vond sirkel. For når vekten øker blir du latere og mindre motivert for bevegelse, samtidig som du også lett skeier mer ut i matveien. Dette er en ond sirkel som jeg innså at jeg måtte komme meg ut av. Det var grun- nen til at jeg ble med på seniorkurset til Ritva i august i fjor, forteller 65-årin-gen fra Nordre Jarlsberg Brygge, som gikk ned fra 103 til 89 kilo i løpet av tre måneder i fjor høst.

Ny livsstil

Samtidig ble disse månedene også overgangen til en helt ny livsstil for ham, både i forhold til mat og trening. Det er også grunnen til at han har klart å holde vekten og formen stabil i månedene som har gått etter dette, til tross for at han fikk et tilbakefall av sykdommen før jul i fjor.

– Derfor ble jeg operert i april, og mener selv at hvis jeg ikke hadde vært i så bra form og klart å holde vekten, så hadde jeg ikke blitt operert. For meg handler derfor livsstilsendring og vekt om mye mer enn å være lettere og i bedre form. Det handler jo om helsen og selve livet.

Han klarte også å komme gjennom Corona-perioden og stengt trenings- senter, takket være oppfølgingen han har fått fra Drammen EasyLife Senter.

– Jeg har fulgt det treningsopplegget jeg har fått fra Ritva med regelmessige utendørstreninger tre ganger i uken.

Kan løpe igjen

En dag løper han, en dag er det syk- kel som gjelder og en tredje dag går han langtur i skogen med kona, som også har blitt medlem på Drammen EasyLife Senter.

– Noe av det viktigste som skjedde meg etter at jeg gikk ned disse 14 kiloene, var at jeg begynte å løpe igjen, slik jeg gjorde for mange år siden.

Da vi treffer ham er han med på den ukentlige treningsøkten med Ritva hver onsdag kveld. Denne onsdagen er gruppen på Konnerud og skal opp bakkene fra Stordammen.

– Jeg husker da jeg første gang var med på disse utetreningene. Da var jeg 400 meter bak resten av gjengen opp den 900 meter lange Pukerudlinna. I dag derimot bruker jeg seks minutter kortere tid opp denne monsterbak- ken, sier 65-åringen, som har en klar målsetting for de nærmeste månedene.

– Jeg skal videre ned i vekt. 82 kilo, det samme som jeg veide før jeg fikk prostatakreft, er målet mitt, avslutter Nils-Erik. Han har heldigvis også fått klare indikasjoner på at han etter operasjonen i april er kvitt kreften for godt.

Interessert i å høre mer? Ta kontakt via skjema under

    opp