Lena og Erik tok grep om helsen sin

Vår firbente venn tok kontrollen

Vi kaller spøkefullt sofaen for «bikkja vår», og når den helt tok over våre liv, forsto vi at vi måtte gjøre noe, forteller ekteparet Lena (61) og Erik (66) Halvorsen fra Drammen. De gikk ned henholdsvis 25 og 21 kilo i løpet av de fire første månedene av livsstilsendringskurset på Drammen EasyLife Senter.

Vi tilhører jo den generasjonen der det er viktig å slappe av og kose seg så mye som mulig. Det tok over mer og mer av tiden vår. Men resultatet ble jo også at vi ble latere, brukte mer tid på sofaen med god mat og drikke og mindre tid på å bevege oss.

Det var Lena som først forsto alvoret og tok initiativ til at noe måtte skje. Slik de levde kunne det ikke fortsette om de ønsket seg et langt liv og en god alderdom.

Jeg våget ikke å veie meg. Men, jeg forsto jo at det gikk den gale veien da jeg så meg selv i speilet og opplevde at klærne ble trangere og trangere. Da jeg i tillegg så at selv de største størrelsene i klesbutikkene ikke passet lenger var det nok, sier Lena.

Men jeg var ikke vond å be jeg heller da Lena tok kontakt med Drammen EasyLife Senter. For da vekten plutselig gjorde et byks og viste 99 kilo, kun en kilo fra den «magiske» grensen, samtidig som klærne ble ubehagelig trange og maven ble merkbart større, gikk alvoret opp for meg også. At jeg i tillegg hadde høyt blodtrykk gjorde det jo ikke vanskeligere å ta en avgjørelse, tilføyer Erik.

Viste 116 kilo

Da ekteparet kom ned til Drammen EasyLife Senter for en første samtale med daglig leder, Lise Wollberg Vestli, var det lenge siden Lena hadde våget å veie seg.

Jeg våget ikke, men antydet for Lise at jeg trodde at vekta nok hadde passert 100. Men da hun veide meg og vekten stoppet på 116 kilo, fikk jeg lettere sjokk. Jeg ble imidlertid beroliget da hun sa «slapp av, dette kommer til å gå helt bra».

Det løftet har vist seg å holde. For fire måneder etter at ekteparet startet på livsstilsendringskurset til fysioterapeut og instruktør Ritva Bakken i januar i år, viser vekten 91 kilo for Lena og 78 for Erik. De har med andre ord gått ned 25 og 21 kilo.

Vi er superfornøyde med kurset og ikke minst med oppfølgingen fra vår entusiastiske og energifylte instruktør, Ritva Bakken. Det har da også ført til at vi har lagt om livsstilen vår fullstendig, både i forhold til kostholdet og treningen, fastslår ekteparet samstemt.

Betydelig helsegevinst

Eriks blodtrykk har også gått ned, fra meget høyt til normalt, i samme periode. Begge føler seg i mye bedre form siden kursstarten i januar, og orker så mye som de ikke gjorde tidligere.

Legen er imponert over utviklingen med blodtrykket mitt, og også over at mageproblemer jeg hadde har blitt helt borte. Sønnen min sier også til meg at disse 21 kiloene jeg har tatt av betyr minst 10 år lengre levetid for meg, sier Erik, som fra bare å sitte i sofaen nå trener omtrent daglig.

Nå løper jeg til og med, noe som var helt utenkelig tidligere. Ja, til og med i motbakker sprinter jeg. Helt utrolig, sier 66-åringen, som også har blitt bitt av basillen i forhold til turorientering.

Til Spiraltoppen uten stopp

Lena er også ute omtrent daglig, enten hun går eller sykler, og kan fortelle om en bemerkelsesverdig formutvikling i perioden hun gikk ned fra 116 til 91 kilo.

Nå kan jeg gå hjemmefra i Drammen sentrum til Spiraltoppen uten å stoppe en eneste gang. Tidligere slet jeg med å gå fra Bragernes Torg og hjem.

Begge er derimot opptatt av at de ikke trener for å bli idrettsutøvere.

Vi skal verken delta i Birken, Trondheim-Oslo, eller andre konkurranser. Nei, vårt mål er bedre helse og bedre liv. Derfor har vi også lagt om kostholdet vårt i tråd med det vi har lært på EasyLife-kurset, avslutter det fornøyde ekteparet.

opp